Loading...
 Start Page
Ομιλία Νίκου Νικολόπουλου στην επανεκκίνηση της ΝΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ
Κλίκ για μεγέθυνση
Δευτέρα 22 Ιούλ 2019

Κύριες και κύριοι,

Είμαστε πάλι μαζί και με χαροποιεί η παρουσία σας. Είμαστε εδώ, συνεπείς σε όσα έχουμε διακηρύξει.

Αναστείλαμε, όπως οφείλαμε πριν από 1 ½ μήνα, τη δράση της «Νέας Πάτρας», λόγω των βουλευτικών εκλογών.

Η χώρα απέκτησε Κυβέρνηση και η Αχαΐα τους  κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της, τους οποίους συγχαίρουμε για την εκλογή τους και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους.

Εμείς, ελεύθερα, αδέσμευτα και ακηδεμόνευτα κάναμε το καθήκον μας στην κάλπη.

Η «Νέα Πάτρα» έμεινε μακριά από αυτή τη διαδικασία, γιατί η παράταξή μας είναι δημοτική και δεν έχει χρώμα κομματικό.

Όπως ξέρετε έκανα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου την δική μου προσωπική επιλογή.

Ήταν πράγματι προσωπική, αφού η «Νέα Πάτρα», έμεινε αυστηρά ουδέτερη, όπως προβλέπεται άλλωστε από την καταστατική φιλοσοφία της.

Όλες και όλοι που είσθε εδώ απόψε, γνωρίζετε ότι αποδείξαμε στην πράξη το μεγαλείο της δημοτικής μας παράταξης. Χωρίς υποδείξεις, αβίαστα και δημοκρατικά, κάναμε τις διαφορετικές πολιτικές επιλογές μας.

Η δική μου επιλογή να συνεργασθώ με την Ένωση Κεντρώων ήταν μια συνειδητή απόφαση, γιατί ήθελα να καταδείξω για άλλη μια φορά ότι δεν με εκφράζουν τα άκρα και δεν είναι αυτοσκοπός μου οι ευκαιριακές προσεγγίσεις της πολιτικής πραγματικότητας.

Όμως αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.

Εμείς εδώ έχουμε επικεντρωμένο το ενδιαφέρον μας στο μέλλον της «Νέας Πάτρας».

Έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις.

Όπως έχουμε δεσμευτεί , πριν καν μπούμε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο την 1η Σεπτεμβρίου, θα είμαστε έτοιμοι καταστατικά και οργανωτικά από κάθε άποψη.

Έχουμε πει, έχουμε δεσμευτεί ότι ήλθαμε για να μείνουμε. Είχαμε πολύ λίγο χρόνο και πολλά απρόβλεπτα εμπόδια για να πείσουμε την πλειοψηφία των συνδημοτών μας, στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Έχουμε, όμως, αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα με το μέρος μας από δω και μπρος.

Ξέρουμε τι θέλουμε.

Θέλουμε μια Πάτρα λειτουργική, σύγχρονη, με αναπτυξιακό πρόσημο στις επιδιώξεις μας, με νέες θέσεις εργασίας.

Για να υλοποιηθούν οι στόχοι πρέπει πρώτα απ’ όλα η πόλη να σεβαστεί επιτέλους τον εαυτό της .

Οφείλει να αντιμετωπίσει και να λύσει τα μικρά, που προσβάλλουν την αισθητική της και την κανονικότητα της καθημερινότητάς της.

Κι αφού πετύχουμε αυτά, μετά να πάμε στα μεγάλα.

Το ξέρετε, με τρελαίνει η ιδέα πώς εμπιστευόμαστε τις τύχες της πόλης στους μέτριους και τους κοντόφθαλμους.

Αυτός είναι ο λόγος, που αντικειμενικά είμαστε ουραγοί στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Ξέρουμε ότι θα ζήσουμε, Θεού θέλοντος, τα επόμενα 4 χρόνια με την Δημοτική Αρχή του Κώστα Πελετίδη.

Παραπλανήθηκαν οι Πατρινοί και συνήθισαν, δυστυχώς στα λίγα. Ενέκριναν όσα λίγα πέτυχε στην προηγούμενη θητεία του ο Δήμαρχος της πόλης.

Εμείς, όμως δεν συμβιβαζόμαστε με τις λίγες κοινωνικές παρεμβάσεις ή με το λίγο έργο που σχετίζεται με την λειτουργικότητα της πόλης.

Όλοι μιλάμε για τις απεριόριστες δυνατότητες της πόλης, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο, δεν επαναστατούμε κι ας την βλέπουμε να σέρνει τα βήματά της.

Δεν μας λείπει, όμως, το πείσμα, ούτε η γενναιότητα. Έχουμε πλέον το χρόνο μπροστά μας και θα κάνουμε ό,τι είναι επιβεβλημένο για ν’ αλλάξουμε τη νοοτροπία της.

Έχοντας συναίσθηση της ευθύνης μας, λέω ότι πάντα πρώτος θα επικροτώ και πρώτοι θα ψηφίζουμε ό,τι καλό φέρνει προς ψήφιση η παράταξη Πελετίδη ή όποια άλλη παράταξη, που αποδεδειγμένα θα υπηρετεί τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.

Αλλά και πρώτοι εμείς, πρώτη η «Νέα Πάτρα» θα αντιμάχεται την Δημοτική Αρχή όταν παγιδεύει στις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες της την ανάπτυξη και την πρόοδο της πόλης.

Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις και συμβιβασμούς, χωρίς συναλλαγές και παραχωρήσεις.

Είναι, αίφνης, στην επικαιρότητα το ζήτημα της Νομικής Σχολής.

Η νέα Κυβέρνηση ακύρωσε το νόμο της προηγούμενης, για ίδρυση Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Με φθηνά επιχειρήματα ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρείται περιττή μια 4η Νομική Σχολή στη χώρα.

Πρώτα απ’ όλα η ακύρωση συνιστά ασέβεια στην αρχή της (συντριπτικής μάλιστα) πλειοψηφίας.

Τρία εκατομμύρια Έλληνες της Δυτικής, της Νότιας Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου στερούνται Νομικής, ενώ αντίθετα λειτουργούν δύο αντίστοιχες Σχολές στο Βορρά και μία στην Αθήνα.

Γι αυτές τις στρεβλώσεις ουδείς μιλάει και ουδείς τις διόρθωσε τα τελευταία 40 χρόνια.

Παράλληλα κανείς δεν μιλάει και για την ασέβεια στη βούληση τριών εκατομμυρίων Ελλήνων, που υποχρεώνονται σε υπέρογκες δαπάνες για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή.

Ζητάμε τη Νομική Σχολή στην Πάτρα χωρίς κατ’ ανάγκη να αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών.

Απλώς, ένας διαφορετικός επιμερισμός αρκεί ανάμεσα στις τέσσερις σχολές.

Όλα αυτά τα εύλογα που προανέφερα, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας τα αντιπαρέρχεται και ταυτίζεται με το κόμμα που την στηρίζει, το οποίο αναφέρεται γενικόλογα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ της χώρας.

Με άλλα λόγια ένα πάγιο, δίκαιο αίτημα της πόλης, επικυρωμένο από αλλεπάλληλες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, η νυν Δημοτική Αρχή το προσπερνάει και το ευτελίζει. Με άλλα λόγια δίνει άλλοθι σε όσους, ηθελημένα ή άθελα, εχθρεύονται την πόλη!

Εμείς, όμως δεν θα πάψουμε να παλεύουμε για την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα.

Και με την ευκαιρία θέτω το εξής ερώτημα:

Φοιτούν ή όχι τα παιδιά μας στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Κύπρο;

Αναφέρομαι μόνο στην γειτονιά μας, για να μην πάμε πιο μακριά.

Και γιατί παρακαλώ, δεν έχουμε διαμορφώσει όλες εκείνες τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε κατά κύματα να έρχονται παιδιά από τις χώρες της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Β. Αφρικής και της Αραβικής χερσονήσου για σπουδές στην Ελλάδα- και την Πάτρα φυσικά;

Φίλες και φίλοι,

Έθεσα και αυτή τη διάσταση για να γίνουν κατανοητά τα μεγάλα αναπτυξιακά περιθώρια που έχει η Πάτρα, αρκεί βέβαια κάποια στιγμή ν’ απαλλαγούμε από τους μεμψίμοιρους και τους κομματικά υποταγμένους.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να πω δυο λόγια και για τους 2ους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, που θα γίνουν στην Πάτρα από τις 25 έως τις 31 Αυγούστου.

Είμαστε υπέρ της διοργάνωσης και των ωφελημάτων της, διότι πολύ απλά είμαστε υπέρ της εξωστρέφειας της πόλης.

Η «Νέα Πάτρα» θέλει για άλλη μια φορά να επισημάνει ότι βρίσκεται στη διάθεση της Οργανωτικής Επιτροπής για να συνεισφέρει εθελοντικά στην επιτυχή διοργάνωση των Αγώνων.

Δηλώνουμε το παρών μας και το ενδιαφέρον μας, αναλογιζόμενοι ότι με κατάλληλη αξιοποίηση, μπορούν οι αγώνες αυτοί ν’ αποτελέσουν το εφαλτήριο για νέες εξωστρεφείς πολιτιστικές, επιστημονικές και αθλητικές δράσεις της Πάτρας.

Αυτονόητος, φυσικά, θα είναι και ο έλεγχος των πεπραγμένων, από σεβασμό στο κρατικό χρήμα του που δαπανάται για την διοργάνωσή τους.

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ να είναι συνεχής η έγνοια μας για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται ν’ αναπτύξουμε από δω και στο εξής, ώστε η «Νέα Πάτρα» να βρίσκεται πάντα ψηλά στη συνείδηση των συνδημοτών μας, σαν ένας παραγωγικός μοχλός δημοτικής δράσης και σας εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαίρι.

Νέα Πάτρα

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Μιαούλη 48, Πάτρα, Τ.Κ: 262 22 / Τηλέφωνο: 2610 344 700 και 2610 344 702 / E-mail: ninikolopoulos@gmail.com

© Copyright 2019 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος - Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Πατρέων