Loading...
 Start Page
Βολές της αντιπολίτευσης στη δημοτική Αρχή της Πάτρας για έλλειψη οράματος με αφορμή το ρυμοτομικό και τις πεζοδρομήσεις
Κλίκ για μεγέθυνση
Σάββατο 13 Ιούν 2020

Η έγκριση της τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Πατρέων (κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πεζοδρομήσεις) στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης της Κάτω Πόλης από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων έδωσε το «πράσινο» φως για την δημοπράτηση του έργου εντός του μήνα.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και μετά από σειρά ενστάσεων που κατέθεσε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας τη δημοτική Αρχή για έλλειψη οράματος, προκειμένου η Πάτρα να καταστεί βιώσιμη και ανθρώπινη πόλη.

Να σημειωθεί πως προηγήθηκε εκτενής συζήτηση, αφού οι πεζοδρομήσεις και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προβλέπονται έχουν σχεδιαστεί βάση της αντιδρόμησης της Κανακάρη, για την οποία υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις. Γι’ αυτό και στη συνεδρίαση έγιναν παρεμβάσεις από την ΟΕΒΕΣΝΑ, το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας και την Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων για την αντιδρόμηση.

Ωστόσο, τόσο ο Δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρ. Κορδάς διευκρίνισαν πως το θέμα της Κανακάρη είναι ανεξάρτητο και θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ όπως επεσήμαναν, πρόκειται για ένα έργο που είχε δρομολογηθεί από προηγούμενες δημοτικές Αρχές και η οποιαδήποτε αλλαγή θα σηματοδοτούσε σημαντικές καθυστερήσεις στα έργα των αναπλάσεων.

ΓΡ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΑΝΑΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος επεσήμανε πως «πολλά σημεία του σχεδίου πρέπει  να επανεξεταστούν και να γίνουν παρεμβάσεις κυρίως σε επίπεδο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Διότι ανθρώπινη πόλη έχουμε όχι μόνο όταν κάνουμε παρεμβάσεις και πεζοδρομούμε, αλλά και όταν δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον από τις παρεμβάσεις που κάνουμε, όταν αναβαθμίζεται ουσιαστικά και όχι τύποις η ποιότητα της ζωής των πολιτών και η σχέση τους με το αστικό περιβάλλον.  Όταν εξυπηρετείται και ωφελείται δηλαδή το κοινωνικό σύνολο από τις παρεμβάσεις αυτές.

Η θέση της παράταξής μας, επί του θέματος της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου λοιπόν, η οποία κατατέθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι συντεταγμένη με τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών και των κατοίκων που διοργάνωσαν την ημερίδα, αλλά και με τις θέσεις των φορέων που συμμετείχαν σε αυτή:   «Είμαστε υπέρ των παρεμβάσεων και των πεζοδρομήσεων για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Πάτρας και ζητάμε άμεσα σε όλη την έκταση του αστικού ιστού της πόλης την εκπόνηση πλήρους κυκλοφοριακής μελέτης και ρυθμίσεων κυκλοφορίας των μέσων μεταφοράς, λεωφορείων και ταξί. 

Ζητούμε επίσης να καθοριστούν με μετρήσιμα στοιχεία οι περιβαλλοντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και στοχεύσεις για την αστική περιοχή της Πάτρας».

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΥΣΤΥΧΙΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ-ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο επικεφαλής της «Νέας Πάτρας», Νίκος Νικολόπουλος, ως απάντηση στον αήθη πολιτικά, όπως αναφέρει, χαρακτηρισμό «μαύρο μέτωπο» που χρησιμοποίησε ο Δήμος Πατρέων στην επίσημη ιστοσελίδα του εναντίον σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία του χάλασε τα σχέδια για την τσιμεντοποίηση της πλατείας Καλλιπάτειρας στη Μέση Αγυιά, σε δήλωση του, αναφέρεται σε «σκοτεινό ρόλο του ΚΚΕ στην ποδηγέτηση του Δήμου της Πάτρας, το οποίο περιορίζει ουσιαστικά τον κ. Πελετίδη στον ρόλο του …δημαρχεύοντος»..

Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, «για άλλη μία φορά παρακολουθώντας τη συνεδρίαση του Δ.Σ. συνειδητοποίησαν ακόμα περισσότεροι συμπολίτες τη μεγάλη δυστυχία να είσαι ΚΚΕ και Δήμαρχος…        

Η δημοτική σου ομάδα «Λαϊκή Συσπείρωση»ψηφίζει στις αρμόδιες επιτροπές τον αποχαρακτηρισμό της πλατείας στη Μέση Αγυιά…Στη συνέχεια εσύ διακόπτεις αυταρχικά το δημοτικό συμβούλιο γιατί δεν έβγαιναν τα  «κουκιά» στην ψηφοφορία και τελικά μετά τη σχηματισθείσα γρανιτένια πλειοψηφία των αντιπολιτευομένων συμβούλων του δημοκρατικού αλλά όχι κομμουνιστικού τόξου, να μην σου επιτρέπει το ΚΚΕ να ανακοινώσεις την ευχάριστη υπαναχώρηση. Ότι δηλαδή, θα ψηφίσει και η ομάδα σου την πρόταση της αντιπολίτευσης».

Γ. ΡΩΡΟΣ: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Ώρας Πατρών, Γιώργος Ρώρος ανέφερε πως  «η αντιδρόμηση της οδού Κανακάρη απαιτεί ολοκληρωμένες κυκλοφοριακές και ρυμοτομικές μελέτες αφού επηρεάζει το σύνολο του ιστορικού κέντρου της Πάτρας. Αποτελεί δε, κουτοπονηριά εκ μέρους της δημοτικής αρχής η προσπάθεια υπερψήφισης επιμέρους πεζοδρομήσεων, όπως της οδού Μαιζώνος, που θα οδηγήσουν εκ των πραγμάτων στην αντιδρόμηση. Πολύ περισσότερο, όταν έχει αποδειχτεί ότι η αντιδρόμηση δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν τη διέλευση των αστικών λεωφορείων. Εάν πράγματι, υπάρχει από την πλευρά της δημοτικής αρχής ένα σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο για την αλλαγή του ταλαίπωρου ιστορικού κέντρου αυτό θα πρέπει να κατατεθεί και να διαβουλευθεί η πόλη επί αυτού μέσα από τους φορείς της, τις δημοτικές παρατάξεις  και τους κατοίκους της».

ΣΠΙΡΑΛ: ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ

Αντίστοιχα, σε παρέμβαση της δημοτικής παράταξης «σπιράλ» επισημαίνεται πως «η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Πάτρας -με τις σχετικές πεζοδρομήσεις μικρών και μεγάλων δρόμων του κέντρου και τις συνακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις- ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με την συνειδητή υπερψήφιση και των τριών δημοτικών συμβούλων του σπιράλ. Ως δημοτική παράταξη που προτάσσουμε το συμφέρον ολόκληρης της πόλης και ακολουθούμε την οδό του ρεαλισμού, τασσόμαστε υπέρ της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Πατρινών, της αποφόρτισης και αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου και της ανάδειξης μιας σύγχρονης Πάτρας. Το πρόβλημα πρωτίστως εντοπίζεται στην έλλειψη ενός ολιστικού σχεδιασμού, στην πλήρη απουσία επικαιροποιημένων μελετών και στην έλλειψη διάθεσης από τη Δημοτική Αρχή».

ΑΛ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΟΣ

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος τόνισε πως «ο κ. Πελετίδης εξαπάτησε τους πατρινούς και φέρνει το απόλυτο κυκλοφοριακό χάος στην πόλη, με αντιδρόμηση των οδών Κανακάρη, Κορίνθου, Μαιζώνος, Κωνσταντινουπόλεως, Αγίας Σοφίας. Η Πάτρα κόβεται στην μέση και γίνεται επικίνδυνη πόλη! Το  ΕΚΑΒ με κίνδυνο ζωής για τους ασθενείς, η  Πυροσβεστική που θα αργεί να φτάσει στο σημείο κατάσβεσης, η Αστυνομία που δεν θα μπορεί να δρά έγκαιρα,  τα Αστικά ΚΤΕΛ- ΤΑΞΙ -ΙΧ θα βρίσκονται σε ατελείωτο μποτιλιάρισμα! Έρχεται η ώρα που θα ξυπνήσουν οι μακαρίως κοιμώμενοι, όταν θα ζήσουν τις συνέπειες και τότε, τα παράπονα σας στον Δήμαρχο!».

Νέα Πάτρα

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Μιαούλη 48, Πάτρα, Τ.Κ: 262 22 / Τηλέφωνο: 2610 344 700 και 2610 344 702 / E-mail: ninikolopoulos@gmail.com

© Copyright 2019 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος - Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Πατρέων