Loading...
 Start Page
"ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ" Πρόγραμμα - Θεματική: Η Πόλη μας - Το Όραμά μας - Ο Στρατηγικός σχεδιασμός μας!
Κλίκ για μεγέθυνση
Κυριακή 28 Απρ 2019

Οραματιζόμαστε και θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα βασίζεται στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και στα ισχυρά του χαρακτηριστικά, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν μείνει ουσιαστικά αναξιοποίητα. Όραμά μας είναι μια πρότυπη πόλη που να ικανοποιεί τις ανάγκες διαμονής, διακίνησης, εργασίας και ψυχαγωγίας των σημερινών κατοίκων της και να προνοεί για τις ανάγκες των μελλοντικών της κατοίκων με αποδοτικό και καλαίσθητο τρόπο.

Για να γίνει αυτό το όραμα πράξη η μόνη σίγουρη μέθοδος είναι ο Στρατηγικός σχεδιασμός (Strategic planning). Είναι μια διαδικασία που ο δήμος πρέπει να εφαρμόσει, να μελετήσει επιστημονικά, τεχνοκρατικά και να καθορίσει την κατεύθυνση και την λήψη αποφάσεων σχετικά με την κατανομή των πόρων και των ανθρώπων του, για να υλοποιήσει την πραγματοποίηση του οράματος.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός ασχολείται με τρεις βασικές ερωτήσεις:
1.Τι θα κάνουμε;
2.Για ποιον το κάνουμε;
3.Πώς μπορούμε να υπερέχουμε;
Στηρίζεται σε ένα βιώσιμο ολοκληρωμένο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, με σκοπό την δημιουργία ενός σύγχρονου, φιλικού, συμμετοχικού και λειτουργικού Δήμου καινοτομίας, οικονομίας της γνώσης, κέντρο πολιτισμού και πράσινης ανάπτυξης.

Ο σχεδιασμός μας θα γίνει με βάση τις προκλήσεις των εποχών και τις ανάγκες των Δημοτών. Θα προσδιορίσουμε με προοπτική 15 ετών τις βασικές προτεραιότητες και στρατηγικές για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη του τόπου, οι οποίες θα προωθούν την ισότιμη ένταξη της Πάτρας στον ευρύτερο διεθνή, ευρωπαϊκό και εθνικό χώρο. Για το σκοπό αυτό κρίνεται αναγκαία η απ’ ευθείας συνεργασία του Δήμου μας με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών (CEMR) και θα ενταχθεί στις υποχρεώσεις μας. Οι οικονομικές, οι κοινωνικές και οι φυσικές ιδιότητες μίας πόλης είναι αυτές που καθοδηγούν το σχεδιασμό και την προσέγγιση για την υλοποίηση μιας στρατηγικής τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.

Οφείλουμε να αποφασίζουμε έχοντας αποσαφηνίσει τα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας. Στην προσπάθεια δημιουργίας μιας πρότυπης πόλης, σίγουρα η τεχνολογία και η καινοτομία θα έχουν σημαντική συνεισφορά, αφού βοηθούν στο να δημιουργηθούν καθαρότερες, πιο αθόρυβες και με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και νερού πόλεις, που πραγματικά είναι αειφόρες.
Είναι εξαιρετικά κρίσιμο σε αυτήν την διαδικασία οι αποφάσεις των Τοπικών Αρχών να βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με την άποψη του τοπικού πληθυσμού, οι δράσεις να έχουν καθοριστεί κατόπιν ιεράρχησης και να αποτελούν βιώσιμες λύσεις που θα έχουν αποφασιστεί από κοινού με τους πολίτες. Ο έλεγχος από τους πολίτες, η διαφάνεια, η διαβούλευση και η λογοδοσία πρέπει να αποτελούν τους πυλώνες για το νέο μοντέλο της διοίκησης του Δήμου. Ο σχεδιασμός μας θα στηρίζεται στο πλαίσιο της βιωσιμότητας ISO 37101, όπου ορίζονται έξι στόχοι για τη βιωσιμότητα: Ελκυστικότητα, Συντήρηση και βελτίωση περιβάλλοντος, Ανθεκτικότητα, Υπεύθυνη χρήση πόρων, Κοινωνική συνοχή, Ευημερία.

Η σημασία του Στρατηγικού Σχεδιασμού για το Δήμο έγκειται στα εξής:
1. Αποτελεί ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης και επίλυσης τοπικών προβλημάτων, με στόχο να εξαλειφθεί ο αποσπασματικός τρόπος αντιμετώπισης.
2. Αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο για αποδοτικότερη κατανομή των ήδη περιορισμένων οικονομικών πόρων του Δήμου και προσπάθεια αναζήτησης νέων εσόδων.
3. Εισάγει τεχνικές ποσοτικοποίησης στόχων.
4. Είναι προϊόν δημοκρατικού προγραμματισμού.
5. Αναβαθμίζει την εικόνα του Δήμου προς την κοινωνία και την Κεντρική Διοίκηση προσδίδοντας κύρος, γιατί αναδεικνύει την ύπαρξη υποδομής και διαδικασιών για την λήψη αποφάσεων και την διαχείριση θεμάτων μείζονος σημασίας.
6. Δίνει την δυνατότητα χάραξης Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης.
7. Βελτιώνει την εσωτερική οργάνωση του Δήμου, προσανατολίζοντας τις λειτουργίες του σε νέα πρότυπα εργασίας και εισάγοντας νέες τεχνικές και μεθοδολογίες.
8. Επισπεύδει την ωρίμανση και υλοποίηση των δράσεων.

Όλες οι κινήσεις μας θα γίνονται με βάση αυτόν τον μακροχρόνιο αισιόδοξο σχεδιασμό ώστε τα δαπανόμενα χρήματα να φέρνουν ένα ορατό λαμπρό αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα θετικό γιατί η Πάτρα βρίσκεται σε πλεονεκτική γεωπολιτική θέση και εξαιτίας της θέσης της έχει κομβική σημασία για τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τον τουρισμό της χώρας. Είναι μια πόλη με ξεχωριστά χαρακτηριστικά που αποτελούν το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Αυτά είναι:
•Η στρατηγική θέση της σε ό,τι αφορά τις οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές
•Η θάλασσά της με ακτογραμμή 39 χλμ, το λιμάνι της, οι μαρίνες της.
•Η γειτνίασή της με την Αθήνα και τις σημαντικότερες πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας, Ολυμπία, Δελφοί, Μυκήνες.
•Η σημαντική βιομηχανική – βιοτεχνική αλλά και προηγμένη επιστημονική και τεχνολογική δραστηριότητα.
•Η ευρεία αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
•Το αγνό φυσικό περιβάλλον, οι ορεινοί όγκοι που την αγκαλιάζουν, τα υδατικά συστήματα όπως έλος Αγυιάς, ποταμοί Πείρος, Γλαύκος και Χάραδρος και αρκετοί χείμαρροι όπως ο Μείλιχος, ακόμα και οι εγκαταλελειμμένες γεωθερμικές πηγές των Αραχωβιτίκων.
•Το πλούσιο ιστορικό θρησκευτικό και πολιτιστικό της απόθεμα.
•Τα νοσοκομεία, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα.

Κατεύθυνση στο σχεδιασμό θα μας δίνουν και οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο-ΠΣΠ που εγκρίθηκε µε βάση τον ν.2508/97 (ΦΕΚ 358/ΑΑΠ/30-12-2011).
Ι. ανάπτυξη παραλιακής ζώνης Β΄κατοικίας, νέες σχέσεις του ΠΣΠ µε Αντίρριο και Ναύπακτο λόγω της γέφυρας κλπ.
ΙΙ. νέες προοπτικές λόγω της επίδρασης των µεγάλων έργων: Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, Ιόνια Οδός, αναβάθμιση του άξονα της ΠΑΘΕ, Δυτικός Σιδηροδρομικός Ευρωπαϊκός Άξονας, Αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, Ενίσχυση δυνατότητας αεροπορικής επικοινωνίας (Άμεση αναβάθμιση αεροδρομίου Άραξου).
ΙΙΙ. Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.
ΙV. Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, (αναπλάσεις ιστορικού κέντρου, αναπλάσεις υποβαθμισμένων αστικών γειτονιών και αποβιομηχανοποιημένων εκτάσεων, εξυγίανση των περιαστικών και αστικών εκτάσεων, εξυγίανση και ανάδειξη των παρόχθιων εκτάσεων, εξυγίανση και ανάδειξη της Σιδηροδρομικής Γραµµής και των όμορων Κοινόχρηστων Χώρων, αναμόρφωση, αναβάθμιση κι εξυγίανση του θαλάσσιου µετώπου –άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα – ανάδειξη των παρόχθιων εκτάσεων)

Για την εδραίωση του διακριτού ρόλου της Πάτρας εντός του πλέγματος πόλων και αξόνων ανάπτυξης που υιοθετεί το Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, προωθούνται τα πιο κάτω:
Ανάδειξή της σε εθνικό πόλο – πύλη στον Αδριατικό διάδρομο.
Ανάδειξή της σε Κέντρο Πολιτισμού.
Ενίσχυσή της στους τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της Έρευνας και της Τεχνολογίας των Μεταφορών (ιδίως ενίσχυσή της ως διαμετακομιστικού εμπορευματικού κέντρου), του Τουρισμού και της Υγείας.
Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της θέσης της στη συνάρθρωση των δύο εθνικών αξόνων ανάπτυξης ΠΑΘΕ και Δυτικού Άξονα (Ιόνιας Οδού) και ενίσχυση του ρόλου της στον ευρύτερο χώρο της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και των Ιόνιων νησιών.
Η Πάτρα εντάσσεται στο ευρύτερο εθνικό χωροταξικό πλαίσιο ως πρωτεύων εθνικός πόλος ανάπτυξης, για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και υπηρεσιών διεθνούς και εθνικής ακτινοβολίας καθώς και τη συµµετοχή στην ανάπτυξη διεθνών δικτύων συνεργασίας, ώστε να αποτελέσει κομβικό σημείο του εθνικού χώρου σε διασύνδεση µε τον περιβάλλοντα χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Έχουμε κάνει την απαραίτητη προετοιμασία και είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με ταχύτητα για να αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Πάτρα δεν μπορεί να αφήσει άλλες ευκαιρίες αναξιοποίητες. Η επόμενη περίοδος αποτελεί μια κρίσιμη καμπή. Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε με την έγκαιρη και ορθή διαχείριση των εγκεκριμένων πόρων, αλλά και με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο συνδυασμός όλων των πηγών χρηματοδότησης και η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει καθοριστική σημασία για τη δημιουργία ενός Υγιούς και σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος αναγκαίου για την ανοδική πορεία.

 

Νέα Πάτρα

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Μιαούλη 48, Πάτρα, Τ.Κ: 262 22 / Τηλέφωνο: 2610 344 700 και 2610 344 702 / E-mail: ninikolopoulos@gmail.com

© Copyright 2019 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος - Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Πατρέων