Loading...
 Start Page
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ»  ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Κλίκ για μεγέθυνση
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ»  ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ»  ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ»  ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Τετάρτη 13 Μάρ 2019

Tις προτάσεις της δημοτικής παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ» για το καρναβάλι παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης / συνέντευξης Τύπου στο καφέ «Σταθμός», ο ανεξάρτητος βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος, Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Νίκος Νικολόπουλος, πλαισιωμένος από στελέχη της παράταξης και υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους, υπογράμμισε ότι στόχος του, δεν είναι λίγο μετά το τέλος μίας καρναβαλικής διοργάνωσης που είχε τις θετικές και αρνητικές πλευρές της να μπει στη διαδικασία των «καρναβαλοτσακωμών», αλλά να παρουσιάσει το όραμα της παράταξής του, για ένα λαμπερό και εξωστρεφές καρναβάλι σε μία λαμπερή και εξωστρεφή πόλη.
«Όσοι δεν έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πάτρα, ίσως δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει καρναβάλι και ποια είναι η μεγάλη κοινωνική διεργασία που υπάρχει με αφορμή το καρναβάλι. Όπως δεν το αντιλαμβάνονται και όσοι ιδεοληπτικά πιστεύουν ότι αποτελεί ένα απομεινάρι της παλαιάς αστικής τάξης της πόλης. Εμείς, απευθυνόμαστε στα νιάτα της Πάτρας και στους συντριπτικά πολλούς συμπολίτες μας που καταλαβαίνουν πολύ καλά τι είναι το καρναβάλι γι’ αυτή την πόλη. Και δεν θα μιλήσουμε για άρματα, παρελάσεις, πληρώματα, παιχνίδια, πάρτι και λοιπά, δομικά πλην όμως, κομμάτια του μεγάλου παζλ. Θα μιλήσουμε για την βάση του παζλ. Η οποία απαιτεί, ο Δήμος να διαμορφώσει μία νέα σχέση με το καρναβάλι και να αλλάξει πλήρως το προφίλ οργάνωσης και προβολής του θεσμού. Διαφορετικά, το καρναβάλι διαρκώς θα οπισθοχωρεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολόπουλος.
Ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα του καρναβαλιού έγκειται στην αντίληψη με την οποία το αντιμετωπίζει η εκάστοτε δημοτική αρχή, ως δική της «ιδιοκτησία» στην οποία προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις της, στις χιλιάδες καρναβαλιστών, αλλά και επαγγελματιών της πόλης.
«Το πρόβλημα του Πατρινού Καρναβαλιού είναι ένα, και είναι εξαιρετικά απλό: Είναι ζήτημα ιδιοκτησίας!» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ασφαλώς και ο δήμος πρέπει να έχει την ευθύνη και να αναλάβει δράσεις, αλλά αυτές οι δράσεις να στοχεύουν στην υποβοήθηση των βασικών συντελεστών του καρναβαλιού που είναι οι απλοί πολίτες και ειδικά οι νέοι.
«Πραγματικοί ιδιοκτήτες του καρναβαλιού είναι οι καρναβαλιστές. Και ο δήμος δεν μπορεί να στήνει μία δική του γιορτή, παράλληλη με τη γιορτή των καρναβαλιστών, αλλά πρέπει να ενισχύσει τη γιορτή των καρναβαλιστών και να τη βοηθήσει να αποκτήσει μεγάλη υπόσταση και φήμη. Δεν θα γυρίσουμε στις εποχές που ο αείμνηστος Θ. Άννινος καλούσε από το μπαλκόνι του Δημοτικού Θεάτρου τον εισαγγελέα να συλλάβει καρναβαλιστές. Δεν θα γυρίσουμε ούτε στην πρόσφατη εποχή των αισχρών κατηγοριών της δημοτικής Αρχής Πελετίδη κατά των πληρωμάτων που απηυδισμένα από τη κατρακύλα πήραν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν τον δικό τους Θησαυρό. Θα πάμε σε μια νέα εποχή. Σε αυτή την εποχή, ο Δήμος της Πάτρας, πλάι – πλάι με τους καρναβαλιστές, θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους παραγωγικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής για να συνεννοηθεί και να συνεργαστεί για ένα λαμπρό καρναβάλι σε μία λαμπρή πόλη» σημείωσε.
Ο Νίκος Νικολόπουλος υπογράμμισε πως η «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ» οραματίζεται το καρναβάλι ως ένα νέο και μεγάλο διεθνές φεστιβάλ, με πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις. Και ξεδιπλώνοντας τις προτάσεις του, είπε:
Θέλουμε εκδηλώσεις που μπορεί να έχουν άμεση σχέση με τα καρναβαλικά δρώμενα - όπως διαγωνισμούς μάσκας και στολής ή ακόμα και μία… θαλασσινή παρέλαση με κάθε πλωτό μέσον, πλατφόρμες και φερρυ μπωτ - αλλά και εκδηλώσεις όμως, για τις οποίες το καρναβάλι θα είναι απλά η αφορμή, όπως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κλπ. Μάλιστα, σε τοπικό επίπεδο θα στηρίξουμε μουσικές και θεατρικές παρωδίες με κείμενο, σκηνικά, κοστούμια, χορογραφία και μουσική με καρναβαλική έμπνευση και εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις με θεματικά αντικείμενα σχετικά με το καρναβάλι.
Θα δημιουργήσουμε νέους χορούς με βραβεύσεις για τη μάσκα, τη στολή την πρωτοτυπία, αλλά και νέα δρώμενα δρόμου.
Στόχος μας να προσκαλούμε κάθε χρόνο στο καρναβάλι της Πάτρας, τις πιο σημαντικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Αλλά και αντιπροσωπείες από άλλες πόλεις της χώρας και της Ευρώπης για να συμμετέχουν στα δρώμενα, φυσικά και στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού.
Θα εντάξουμε σε αυτές τις εκδηλώσεις και παραστάσεις καραγκιόζη, καθώς το θέατρο σκιών έχει τόσο μεγάλη παράδοση στην Πάτρα. Και ακόμα, θα δημιουργήσουμε μόνιμη έκθεση, μουσείο καρναβαλικών αμφιέσεων, μασκών και αφισών. Και όχι μόνο… Θέλουμε κάτι παραπάνω. Κάτι πολύ μεγαλύτερο.
Όνειρό μας η δημιουργία μίας βιωματικής και έξυπνης Καρναβαλούπολης, μιας μικρής Disneyland, ενός πάρκου χαράς και δημιουργίας, που θα αποτελεί 12μηνο τουριστικό προορισμό για οικογένειες και σχολεία.
Θέλουμε μία δημοτική υπηρεσία που θα ενισχύει τα πληρώματα και τις κατασκευές τους δωρεάν, θα τα βοηθάει ακόμα και με τις στολές τους
Επίσης, θα ξεκινήσουμε μία νέα προσπάθεια δικτύωσης με τα καρναβάλια του κόσμου, από το Ρίο της Βραζιλίας μέχρι την Κίνα και από την Ισλανδία μέχρι τη Νότιο Αφρική
Δεν ξεχνούμε και δεν υποτιμούμε την εποχή της επικοινωνίας. Η προβολή του καρναβαλιού της Πάτρας παντού και με κάθε τρόπο θα είναι στις προτεραιότητές μας. Και φυσικά, η δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας και έντονης προβολής στα social media.
Για να συμβούν όλα αυτά, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου πρέπει να αναβαθμιστεί. Και αυτό θα γίνει! Για να διαμορφώσουμε σταδιακά, ένα μοναδικό Πατρινό Καρναβάλι, μέσα στο οποίο θα μεγαλώνουν και θα αναδεικνύονται οι τοπικές δημιουργίες, αλλά και θα γεμίζει την πόλη με επισκέπτες υψηλής στάθμης, προσφέροντας οικονομικά οφέλη, αλλά και λιγότερα προβλήματα για την δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Ακόμα, ο υποψήφιος Δήμαρχος μίλησε για τη δημιουργία ενός «Εργοστασίου Καρναβαλικής Τέχνης», άρτια εξοπλισμένου, εντός του οποίου θα μπορούν όλα τα πληρώματα να δημιουργούν κατασκευές και άρματα, αλλά και όπου θα μπορούν επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες να σχεδιάζουν και να προωθούν, σε συνεργασία με τον δήμο, αναμνηστικά του καρναβαλιού, τα οποία θα πουλιόνται από τα καταστήματα της πόλης και από το διαδίκτυο, προσφέροντας οικονομικά οφέλη σε όλους.
Επίσης, αναφέρθηκε στην μετεξέλιξη του καρναβαλικού εργαστηρίου του δήμου σε μία επιχείρηση που θα προωθεί κατασκευές σε δήμους, εκθεσιακούς φορείς, κλπ, κατασκευάζοντας όλο τον χρόνο, από διακοσμητικά στοιχεία (φάτνες, συνθέσεις πλατείας, κλπ) μέχρι θεματικούς παιδότοπους και σκηνικά για συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις.
Τέλος, τόνισε ότι η δική του δημοτική Αρχή θα επιζητήσει τις χορηγίες. «Έναν θεσμό που προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα, εμείς όχι μόνο δεν θα τον πολεμήσουμε όπως κάνει η απερχόμενη δημοτική Αρχή, αλλά θα τον επιζητήσουμε. Οι οικονομικοί πόροι των χορηγιών θα ενισχύσουν τον θεσμό, θα ενισχύσουν τα πληρώματα, θα ενισχύσουν την Πάτρα της δημιουργίας» υπογράμμισε.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Στην εκδήλωση, κατέθεσαν τις απόψεις τους και τέσσερις υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ», η Σοφία Ηλιοπούλου, ο Κωνσταντίνος Μαρκέτος και ο Παντελής Καλαφάτης. 

Η Σοφία Ηλιοπούλου, μίλησε για την εκπόνηση δημοτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με την διεύθυνση εκπαίδευσης, ώστε οι μαθητές της Πάτρας να μπορούν να παρακολουθούν από κοντά και να μαθαίνουν για την κατασκευή των αρμάτων, ενώ επίσης πρότεινε τη χρηματοδότηση παιδικής και εφηβικής θεατρικής παράστασης από το ΔΗΠΕΘΕ που θα παρουσιάζει την ιστορία του καρναβαλιού.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκέτος αναφέρθηκε σε μία μόνιμη έκθεση καρναβαλιού και καραγκιόζη, στη δημιουργία e shop για είδη του καρναβαλιού και αναμνηστικά της Πάτρας, αλλά και για συνέχιση της διοργάνωσης του παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού από τα πληρώματα, με τη βοήθεια και τη συνδρομή του Δήμου Πατρέων.

Ο Παντελής Καλαφάτης, αφού αναφέρθηκε στις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες παράγονται τα άρματα του καρναβαλιού, λόγω έλλειψης υλικών αλλά και προσωπικού, τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης και εκσυγχρονισμού του καρναβαλικού εργαστηρίου του δήμου, αλλά και
οργάνωσης και συντονισμού ενός σώματος εθελοντών του καρναβαλιού για τη διαφύλαξη και αρτιότερη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

 

 

Νέα Πάτρα

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Μιαούλη 48, Πάτρα, Τ.Κ: 262 22 / Τηλέφωνο: 2610 344 700 και 2610 344 702 / E-mail: ninikolopoulos@gmail.com

Copyright © 2019 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος - Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Πατρέων