Loading...
 Start Page
Νίκος Νικολόπουλος : Χωρίς μελέτες πυρασφάλειας τα σχολεία της Πάτρας, αλλά η δημοτική Αρχή εξακολουθεί να κρύβεται
Κλίκ για μεγέθυνση
Κυριακή 17 Μάρ 2019

Από τον συνδυασμό «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ» ανακοινώνονται τα εξής:
«Χρειάστηκε η αποκάλυψη του Υποψήφιου Δημάρχου Πατρέων Νίκου Νικολόπουλου, σχετικά με την ελλιπή και προβληματική πυρασφάλεια των σχολικών κτιρίων στην Πάτρα, για να αντιδράσει έστω και καθυστερημένα η απερχόμενη Δημοτική Αρχή Πελετίδη και επιτέλους να φροντίσει για την αναγόμωση των πυροσβεστήρων.
Και παρά το γεγονός, ότι όπως αποκάλυψε η «Νέα Πάτρα», είχε έγκαιρα αποσταλεί σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, με επικαιροποιημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση πυρκαγιών- σεισμών και άλλων ακραίων φαινομένων, υπήρξαν σχολεία που έμειναν χωρίς στοιχειώδη πυρασφάλεια επί πολλούς μήνες, γεγονός που έθεσε ή και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των μαθητριών, των μαθητών καθώς και όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.
Ο κίνδυνος καταστροφής της δημόσιας περιουσίας, μετά από μια απρόσμενη πυρκαγιά ήταν εξαιρετικά πιθανός και μεγάλος, αφού στα σχολεία υπήρχαν και ίσως ακόμα να υπάρχουν πυροσβεστήρες χωρίς αναγόμωση.
Με την εσπευσμένη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, προσπάθησαν ο Δήμαρχος Πελετίδης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να μας εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν επέδειξαν τις ίδιες ευαισθησίες περί διαφάνειας και εξοικονόμησης χρημάτων και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εξάλλου, το υπαγορευθέν περιεχόμενο αποδεικνύει περίτρανα τις εγκληματικές παραλείψεις, αυτών που έχουν την ευθύνη για την σωματική ακεραιότητα της μαθητιώσας νεολαίας και όλων των συμπολιτών εργαζομένων και συντελεστών της σχολικής κοινότητας, καθώς επίσης και την ευθύνη για την προστασία των Σχολικών μονάδων και του εξοπλισμού τους, που μάλιστα είναι δημόσια περιουσία.
Εντούτοις, είναι θλιβερό να… παίρνουν φωτιά τα μπατζάκια μιας δημοτικής Αρχής, μετά τις καταγγελίες και αποκαλύψεις μίας Δημοτικής Παράταξης. Αλλά είναι και ενδεικτικό της κατάντιας στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος.
Και είναι επίσης θλιβερό να επιχειρείται αποπροσανατολισμός μέσω της Σχολικής Επιτροπής, μεταφέροντας σε διαδικαστικό επίπεδο το αντικείμενο της τεκμηριωμένης καταγγελίας του Νίκου Νικολόπουλου, για τις διάτρητες συνθήκες πυρασφάλειας που επικρατούν στα σχολεία της Πάτρας.
Πολύ δε, περισσότερο όταν το Υπουργείο Παιδείας, μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι εκπόνησε έναν καινούργιο μνημόνιο ενεργειών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση θεομηνιών, πυρκαγιών ή άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων και το κοινοποίησε στις 06/03/2019 (Συνεδρίαση 5η Πράξη 48η ) προς εφαρμογή στους ΟΤΑ, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τις σχολικές επιτροπές και σε όλες τις σχολικές βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Η υπόθεση της πυρασφάλειας των σχολείων της Πάτρας έπρεπε να φθάσει στη Βουλή και πήγε με την κατάθεση ερώτησης προς τους συναρμόδιους Υπουργούς και επιπλέον κοινοποιήθηκε στη Δικαιοσύνη, τους Συνηγόρους του Πολίτη και του Παιδιού και σε άλλους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.
Τα μείζονα όμως και κύρια ερωτήματα παραμένουν και τα επαναφέρουμε:
- Αληθεύει ότι επί μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλά σχολεία της Πάτρας παρέμεναν ή και παραμένουν ακάλυπτα σε επίπεδο πυρασφάλειας;
- Αληθεύει ότι σε πολλά σχολεία της Πάτρας οι αναγομώσεις των πυροσβεστήρων είχαν λήξει και παρέμεναν ληγμένη και ασυντήρητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα;
- Αληθεύει, ότι τα συστήματα πυρασφάλειας σε πολλές σχολικές μονάδες της Πάτρας, παραμένουν ασυντήρητα, παρουσιάζοντας ακόμα και σήμερα κραυγαλέες ελλείψεις και δυσλειτουργίες;
-Αληθεύει ότι δεν υλοποιήθηκαν κατά γράμμα οι οδηγίες και προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας, που απεστάλησαν με τη μορφή επικαιροποιημένου σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών- σεισμών και άλλων ακραίων φαινομένων, όπως προκύπτει από τα συννημένα σχετικά έγγραφα.
Και το κυριότερο:
-Υπάρχουν κατατεθειμένες ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, από όλα τα σχολεία της Πάτρας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία;
- Διαθέτουν όλα τα σχολεία της Πάτρας, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;
Εμείς λέμε: ΟΧΙ! Ούτε μελέτες υπάρχουν, ούτε πιστοποιητικά πυρασφάλειας!
Και καλούμε την δημοτική Αρχή του κ. Πελετίδη να μας αποδείξει το αντίθετο.
Για μία ακόμα φορά, δυστυχώς, ο απερχόμενος δήμαρχος κρύβεται.
Ακριβώς όπως έκανε και με την παράνομη «κόκκινη» βίλα στα Αραχωβίτικα… Δεν μπορεί να κρυφτεί όμως και να αποφύγει να λογοδοτήσει στο λαό και στη δικαιοσύνη για τις τεράστιες εγκληματικές ευθύνες του. Για τελευταία φορά τον καλούμε, έστω και τώρα στο τέλος της θλιβερής θητείας του, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να φροντίσει για την τήρηση των συνθηκών πυρασφάλειας σε όλα τα κτίρια του δήμου, κυρίως όμως στις σχολικές μονάδες.
Ξέρουμε, βέβαια, ότι δεν θα το κάνει, αλλά να είναι σίγουρος ότι στις 26 Μαΐου δεν θα εγκριθούν τα πεπραγμένα του από τον Πατραϊκό λαό. Σε κάθε περίπτωση, εν τέλει, είναι υπόλογος. Και μάλιστα, σε πολλά επίπεδα…».
Υ.Γ.
Η παραπάνω ανακοίνωση κοινοποιήθηκε σε όλα τα Σχολεία, τους Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών και τις Ενώσεις Γονέων & Κηδεμόνων.


Σχετική δήλωση On camera Πυρ-ανασφάλεια στα σχολεία από τον άστοχο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη!

Νέα Πάτρα

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Μιαούλη 48, Πάτρα, Τ.Κ: 262 22 / Τηλέφωνο: 2610 344 700 και 2610 344 702 / E-mail: ninikolopoulos@gmail.com

Copyright © 2019 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος - Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Πατρέων