Loading...
 Start Page
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Θεματική : Tέχνη - Πολιτισμός
Κλίκ για μεγέθυνση
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Θεματική : Tέχνη - ΠολιτισμόςΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Θεματική : Tέχνη - ΠολιτισμόςΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Θεματική : Tέχνη - Πολιτισμός
Τρίτη 19 Μάρ 2019

Θα παλέψουμε για:

Έναν πολιτισμό μαχητικό, κριτικό, συμμετοχικό, ικανό να συγκινεί, να έλκει, να δημιουργεί. Να ξαναβάλει στη ζωή τις αξίες, την παιδεία, την ψυχική καλλιέργεια και την έκφραση σε όλο τους το εύρος. Οι τέχνες να προσφέρονται σε όλους, χωρίς οικονομικούς, ηλικιακούς ή άλλους αποκλεισμούς.

Με  φιλοδοξία και υψηλούς στόχους θα επιχειρήσουμε συντονισμένες δράσεις αναδεικνύοντας την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας  και θα προχωρήσουμε σε κατάλληλες παρεμβάσεις που θα καταξιώσουν την Πάτρα σαν Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο. Το στρατηγικό μας πλάνο της πολιτιστικής άνθησης της Πάτρας θα στηριχθεί  σε τέσσερεις παραμέτρους:

 • Αξιοποίηση του τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου της πόλης
 • Αποκεντρωμένη δράση προς τις μεγάλες κοινότητες και τις απόμακρες συνοικίες
 • Άνοιγμα στην ερασιτεχνική δημιουργία
 • Συνετό και ρεαλιστικό οικονομικό προϋπολογισμό

Θα δημιουργήσουμε ειδικό φεστιβάλ ανάδειξης της τοπικής δημιουργίας  και το Διεθνές Φεστιβάλ θα αναβαθμιστεί και θα γίνει και πάλι διεθνές όπως ξεκίνησε.

Αξιοποίηση της Δημοτικής Ορχήστρας, της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων, των σχημάτων  του Δημοτικού Ωδείου σε λαϊκές ελεύθερες εμφανίσεις.

Δημιουργία ελεύθερης μουσικής σκηνής για την υποστήριξη και ανάδειξη τοπικών μουσικών συγκροτημάτων.

Θέσπιση Πανελλήνιου Μαθητικού Μουσικού και Εικαστικού Διαγωνισμού (Μουσική, Ζωγραφική, Φωτογραφία, Comix, Γκράφιτι).

Ειδική στήριξη στους καλλιτέχνες δρόμου που με τα έργα τους (graffiti ) δίνουν έμφαση στην εικόνα της πόλης.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, τμήμα ανθρωπιστικών επιστημών, θα υλοποιήσουμε σχέδιο που θα επιδιώξει την «Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας» η οποία είναι το τελειότερο δημιούργημα παγκοσμίως από καταβολή της ανθρωπότητας.

Θα δημιουργήσουμε Φεστιβάλ Κινηματογραφικής Μουσικής αξιοποιώντας τις διεθνείς επιτυχίες των Ελλήνων δημιουργών.

Θα ιδρύσουμε δημοτική σχολή Εικαστικών με τμήμα εφαρμοσμένων εικαστικών και υαλουργίας με πρόθεση να εκπαιδευτούν  νέοι που θα βγουν στη παραγωγή με πολύτιμες γνώσεις.

Θέλουμε σε συνεργασία με το Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου και την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς να συγκροτήσουμε ομάδα μελέτης κατά της μαθητικής φοβίας και την διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας σχετικού Μουσείου. Αυτό θα είναι και ιδιαίτερο και θα ενισχύσει την οικονομία της περιοχής λόγω της επισκεψιμότητας σχολείων και άλλων πνευματικών ιδρυμάτων.

Θα δημιουργήσουμε επιτροπή  ειδικών για να αξιολογεί το συγγραφικό έργο τοπικών δημιουργών, ώστε τα αξιολογημένα να χρηματοδοτούνται ή να εκδίδονται με δαπάνη του Δήμου.

Επίσης με επιτροπή ειδικών θα αξιολογούνται και θα υποβοηθούνται τα μουσικά δημιουργήματα τοπικών δημιουργών ή μουσικών σχημάτων.

Θα ιδρύσουμε Κέντρο διατήρησης, μελέτης και προβολής του Θεάτρου Σκιών.

Το ΔΗΠΕΘΕ θα ανεβάσει πρωτότυπη παράσταση καραγκιόζη, με αναφορές στην Πάτρα γενέτειρα του σύγχρονου θεάτρου σκιών και θα κάνει περιοδεία, ακόμη και με επιδοτούμενο από τον δήμο εισιτήριο, σε όλες τις πόλεις τις Ελλάδος σε συνεργασία με τα κατά τόπους γραφεία εκπαίδευσης.

Θα λειτουργήσουμε πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», στα πρότυπα του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού και εθελοντών ειδικών επιστημόνων. Με σύνθημα «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός!», μαθητές και μαθήτριες 5-18 ετών, θα ανακαλύπτουν την αισθητική αξία των αρχαιολογικών μνημείων και των ιστορικών κτηρίων της Πάτρας και την σύνδεσή τους με την πόλη και την ιστορία

Θα εκδώσουμε  παιδικό οδηγό της  πόλης  από  ειδικούς  επιστήμονες. 

Ανώτατο πολιτιστικό συμβούλιο Πάτρας

Θα συγκροτήσουμε Ανώτατο πολιτιστικό συμβούλιο Πάτρα στο οποίο θα μετέχουν αυτοδικαίως όλες οι σημαίνουσες προσωπικότητες Πατραϊκής καταγωγής ή μόνιμοι κάτοικοι Πατρών, που έχουν επιδείξει πολιτιστική δραστηριότητα. Το Συμβούλιο συγκαλεί την Γενική του Συνέλευση κάθε δύο χρόνια υπό την αιγίδα του Δήμου και σε σχετική διημερίδα χαράσσει, μέσα από εισηγήσεις και παρεμβάσεις, τους πολιτιστικούς άξονες δράσης της πόλης. Κατά την διάρκεια της Γενικής του Συνέλευσης, τα μέλη αποφασίζουν για την διεύρυνσή του, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό και οι εν τω μεταξύ αναδεικνυόμενοι νεότεροι συμπολίτες που αναπτύσσουν πολιτιστικό έργο. Παράλληλα ο Δήμος αναλαμβάνει την έκδοση των πρακτικών των Γενικών Συνελεύσεων, μέσα από τα οποία θα μορφοποιείται συνεχώς η πολιτιστική φυσιογνωμία των δράσεων της πόλης.

Πολιτιστικός οργανισμός – ειδικό Γραφείο προβολής

Το γραφείο θα έχει τον καίριο ρόλο του συντονισμού και της προβολής σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο των πολιτιστικών δράσεων της πόλης, αλλά και την διασφάλιση χορηγιών για την στήριξή της.

Η Πάτρα διαθέτει σήμερα κάποιους από τους πλέον σημαντικούς δημιουργούς σε όλους τους τομείς. Στόχος του Πολιτιστικού Οργανισμού θα είναι η προσπάθεια ανάδειξης του έργου Αχαιών δημιουργών, σε συνεργασία και με αυτόνομους πολιτιστικούς πυρήνες της πόλης με σχετική δραστηριότητα.

Νέες υποδομές

Προγραμματίζουμε και προωθούμε:

 • Ανοικτό θέατρο 2000-3000 θέσεων στον Ρηγανόκαμπο στον χώρο που το προβλέπει το ΓΠΣ.
 • Κλειστό θέατρο 1000 θέσεων, με την επισκευή του Εργοστασίου Τέχνης εάν είναι συμφέρουσα οικονομοτεχνικά η νέο στον ίδιο η άλλο χώρο.
 • Κλειστό θέατρο 400 θέσεων, στις αποθήκες ΑΣΟ.

Ιδρύονται από τον Δήμο:

 • Βιομηχανικό Μουσείο, στις εγκαταλειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
 • Ιατρικό Μουσείο, στο πρώην Δημοτικό Νοσοκομείο.
 • Καρναβαλικό Μουσείο, στα παλαιά σφαγεία.
 • Ιστορικό – Εθνολογικό Μουσείο, με πυρήνα τι ήδη υπάρχον, στο πρώην Δημοτικό Νοσοκομείο.
 • Μουσείο Πόλεως Πατρών, με τμήμα του το Μουσείο «Πάτρα, Γενέτειρα Πολιτικών».
 • Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.
 • Κέντρο Διατήρησης, μελέτης και προβολής του Θεάτρου Σκιών.

ιδρύονται σε συνεργασία με φορείς:

 • Θρησκευτικό Μουσείο Αγ. Ανδρέα, σε συνεργασία με την τοπική Εκκλησία
 • Μουσείο της θάλασσας, σε συνεργασία με ΟΛΠΑ και εμπορικό σύλλογο.
 • Μουσείο Νερού, αναβάθμιση του υπάρχοντος στο εργοστάσιο Γλαύκου, σε συνεργασία με την Δ.Ε.Η.

Στηρίζουμε και προβάλουμε οργανωμένα:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Το  Μουσείο Τύπου

Το Μουσείο Λαϊκής και Παραδοσιακής Τέχνης Πάτρας

Το Μουσείο Τύπου Πάτρας

Την Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας

Το Βοτανικό Μουσείο Πανεπιστημίου Πατρών

Το Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Πατρών

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (MET) Πανεπιστημίου Πατρών

Το Μουσείο Παιδείας Πάτρας

Το Μουσείο Γλαύκου

Τον Αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης με άμεση επίλυση και του προβλήματος έλλειψης συγκοινωνίας.

Συμμετέχουμε με όλα μας τα μέσα για την ταχεία ανάδειξη και αποκατάσταση του Ρωμαϊκού Σταδίου, του σπουδαιότερου μνημείου της πόλης μας.

 Βελτίωση της πολιτιστικής μας δραστηριότητας

Δίνουμε στήριξη και ώθηση σε όλους τις δραστήριους, πολιτιστικούς, μη κερδοσκοπικούς φορείς τις Πάτρας.

 • Αναδεικνύουμε , στηρίζουμε και βελτιώνουμε όλες τις μορφές λαϊκής τέχνης. Για να βρουν «πεδίο έκφρασης», όλοι και αυτοί που κάτι κρύβουν μέσα τους.
 • Ιδρύουμε και στηρίζουμε τα Πολιτιστικά Κέντρα γειτονιάς, με την βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού εκ των εθελοντών του δήμου, για να γίνει όλη η πόλη μια παρέα. Νέοι, γέροι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, τραγουδούν, χορεύουν, παίζουν θέατρο και μουσική, συμμετέχουν σε εικαστικά εργαστήρια.
 • Καθιέρωση εορταστικών εκδηλώσεων κεντρικών και περιφερειακών, όλες τις εποχές του χρόνου.
 • Μέσα από το διαθέσιμο πολιτιστικό δυναμικό του Δήμου θα δημιουργήσουμε ευέλικτα μουσικά σχήματα που θα ψυχαγωγούν δημότες και επισκέπτες όλο το χρόνο, σε προγραμματισμένη βάση.
 • Μεγάλη γιορτή η Παγκόσμια μέρα μουσικής, όλη η πόλη μια γιορτή.
 • Πρωτοχρονιά μεγάλη γιορτή για τα παιδιά και τους μεγάλους με κορύφωση καλλιτεχνική εκδήλωση στην αλλαγή του χρόνου.
 • Αποκριά, η δική μας γιορτή με μόνιμες πρωτότυπες μεγάλες εκδηλώσεις, που θα ξαναφέρουν την αίγλη τις Πατρινής Αποκριάς. Τόνωση και ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του. Αυτό σαν Πατρινοί εμείς το ξέρουμε καλά! Το τονίζουμε εμείς σαν Πατρινοί! Τον θησαυρό μας ξέρουμε πως θα τον κάνουμε αφορμή καλλιτεχνικής και παραγωγικής δημιουργίας και προσοδοφόρο για την πόλη της ανεργίας.
 • Έμφαση στην ιδιαίτερη καλλιτεχνική-πολιτιστική δράση των αυτόνομων καρναβαλικών ομάδων.
 • Εξισορρόπηση στην κατανομή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, με στόχο την ανάλογη κατανομή του τουριστικού ρεύματος σε όλη την καρναβαλική περίοδο.
 • Δημιουργία Ηλεκτρονικού Καρναβαλικού Μουσείου.
 • Φιλόξενη και οργανωμένη διαχείριση του κύματος των επισκεπτών για μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, χωρίς προβλήματα για τη δημόσια τάξη.
 • Καρναβαλούπολη μεγάλη και εντυπωσιακή, γεμάτη με άρματα από την διαδρομή του καρναβαλιού μας μέχρι σήμερα αλλά και νέων καλλιτεχνών, με προσανατολισμό μιας Πατρινής Disney Land.
 • Δημιουργία σχολής παντομίμας.
 • Επαναφορά όλων των καταργημένων εκδηλώσεων και δράσεων από την Δημοτική αρχή του ΚΚΕ.
 • Δικτύωση με τα πέριξ ημών καρναβάλια
 • Δημιουργία μέρους του προγράμματος με χώρο δράσης το ΡΙΟΝ και υπό τον τίτλο «Η Πάτρα έχει το δικό της καρναβάλι του Ρίο»
 • Θα διερευνήσουμε την υλοποιησιμότητα παλαιοτέρων προτάσεων από σχετικά συνέδρια κλπ.
 • Σίγουρα όμως θα υπάρξει νέα οργανωτική δομή στην «Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πατρινό Καρναβάλι» ώστε να μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί ετήσια λειτουργία δράσεων που θα έχουν σχέση με το Καρναβάλι. Θα μεριμνά για την οργάνωση, την χρηματοδότηση αλλά και την διεθνή προβολή του.
 • Ενίσχυση των πληρωμάτων για τις κατασκευές τους. Θέλουμε μια παρέλαση με πολλά καλλιτεχνικά, χιουμοριστικά άρματα, πολλές μασκαράτες, έξυπνα αξεσουάρ, εντυπωσιακές στολές. Θα προωθήσουμε άμεσα την κατασκευή του Εργοστασίου Καρναβαλικής Τέχνης για να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε, να δώσουμε όλα τα μέσα για μια νέα πρωτόγνωρη νεανική παραγωγή, φτιάχνοντας έτσι ξανά το Καρναβάλι της Ελλάδας! Στο εργοστάσιο των καρναβαλικών πληρωμάτων θα υπάρχουν μεγάλοι, άνετοι ασφαλείς χώροι εργασίας αλλά και μηχανουργείο, ηλεκτρολογείο, σιδηρουργείο, ξυλουργείο, εργαστήρια ραφής, σχεδιαστήρια, γραφεία, κυλικείο και ότι άλλο είναι χρήσιμο για να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο δήμος θα αναζητά με χορηγίες και τα βασικά υλικά κατασκευής. Θα λειτουργεί σχολείο εκμάθησης της καρναβαλικής τέχνης. Όλο το χρόνο θα εργάζονται με κέφι και έμπνευση χιλιάδες παιδιά και θα δημιουργούν τον καλλιτεχνικό πυρήνα του νέου μεγάλου διεθνούς φήμης Καρναβαλιού μας. Παράλληλα οι νέοι της πόλης μας θα μπορούν να κατασκευάζουν αξεσουάρ και μικροαντικείμενα προς πώληση στο εκθετήριο του συγκροτήματος και στο e-shop. Αυτό το καρναβάλι θέλουμε, θα το αναγεννήσουμε με την βοήθεια των νέων μας, θα το διευρύνουμε χρονικά και θα το αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη της Πάτρας.
 • Ανάπτυξη του Καρναβαλικού Εργαστηρίου: Το καρναβαλικό συνεργείο αποτελεί μία ανεκμετάλλευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας τόσο ως προς την κατασκευή των αρμάτων όσο και προς το εμπορικό του τμήμα. Το διαφημίζουμε με κατασκευή ειδικού εντύπου και αποστολή του σε Δήμους και Οργανισμούς της Ελλάδας το οποίο να παρουσιάζει και να προωθεί τις κατασκευές του Καρναβαλικού Συνεργείου προκειμένου να ξεκινήσει ο Δήμος Πατρέων να λαμβάνει παραγγελίες για κατασκευή ή ενοικίαση καρναβαλικών και μη κατασκευών. Οι τομείς παραγωγής Εργαστηρίου Καρναβαλικών και Καλλιτεχνικών Κατασκευών του Δήμου Πατρέων που θα περιγράφονται στο έντυπο είναι:

Α)Στοιχεία αστικού διάκοσμου (φάτνες, συνθέσεις πλατείας, ομοιώματα κ.α.).  Β)Στοιχεία αστικού εξοπλισμού(θεματικοί παιδότοποι, παγκάκια, κιόσκια κ.α.). Γ) Στοιχεία εποχιακής διακόσμησης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων(Χριστούγεννα, Αποκριά, Εθνικές Εορτές κ.λ.π) Δ) Κατασκευές για εκδηλώσεις και φεστιβάλ(διακόσμηση, μασκότ, σκηνικά κ.λ.π). Ε)Ειδικές μεγάλες κατασκευές. ΣΤ)Σκηνικά θεατρικών παραστάσεων. Ζ) Διαφημιστικές κατασκευές. Η) Εκθεσιακά περίπτερα. Η εμπειρία, το μεράκι, η δημιουργικότητα και η ιδιαίτερη τεχνογνωσία που χαρακτηρίζουν τις μοναδικές σε έμπνευση και ποιότητα κατασκευές του Εργαστηρίου Καρναβαλικών και Καλλιτεχνικών Κατασκευών του Δήμου Πατρέων εγγυώνται την ποιότητα και την πρωτοτυπία των κατασκευών άρα και την οικονομική του βιωσιμότητα.

 Οι μεγάλες παρεμβάσεις

Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού, ο Δήμος στηρίζει ευρύ πρόγραμμα ανάδειξης της πλούσιας ιστορίας της Πάτρας, που απλώνεται στα βάθη της αρχαιότητας και φθάνει μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Κομβικό σημείο της διεκδίκησης είναι η ανάδειξη του Ρωμαϊκού Σταδίου στη ζώνη Γεροκωστοπούλου-Παντανάσσης-Ηφαίστου, που θα επιτρέψει στην Πάτρα να αποκτήσει ένα μνημείο τεράστιας ιστορικής, πολιτιστικής και τουριστικής σημασίας. Θα παρέμβουμε δραστικά ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι κατεδαφίσεις των υπολοίπων κτισμάτων που καλύπτουν το σπουδαίο αυτό μνημείο. Θα προσφέρουμε τον μηχανικό εξοπλισμό που διαθέτει ο δήμος και το έμπειρο τεχνικό προσωπικό μας. Ταυτόχρονα σε συνέχεια του ήδη εγκριθέντος προγράμματος INTERREGθα διεκδικήσουμε, με πειθώ και μεγάλη πίεση, από το Υπουργείο Πολιτισμού την χρηματοδότηση του συνολικού έργου ανάδειξης – αξιοποίησης του Ρωμαϊκού Σταδίου. Το θεωρούμε ως το μέγιστο αναπτυξιακό έργο της πόλης.

Νέα Πάτρα

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Μιαούλη 48, Πάτρα, Τ.Κ: 262 22 / Τηλέφωνο: 2610 344 700 και 2610 344 702 / E-mail: ninikolopoulos@gmail.com

Copyright © 2019 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος - Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Πατρέων