Loading...
 Start Page
"ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ" Πρόγραμμα-Θεματική: H Πόλη είναι οι Άνθρωποί της  - Όλοι Ενεργοί – Όλοι Εθελοντές!
Κλίκ για μεγέθυνση
Τετάρτη 17 Απρ 2019

Η Αυτοδιοίκηση ως δημόσιος και κοινωνικός χώρος οφείλει να υποστηρίζει και να αναδεικνύει την κοινωνική συλλογικότητα.
Η συλλογικότητα αναβιώνει στο βαθμό που οι κάτοικοι, γίνονται γείτονες και λειτουργούν ως πολίτες.
Φιλοδοξούμε να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά αλληλεγγύης, να σπάσουμε τις συνήθειες της αποξένωσης και της απομόνωσης. Θέλουμε να κάνουμε τους κατοίκους της πόλης πρωταγωνιστές, δημιουργούς και εκφραστές μιας στάσης ζωής.

Ενεργοποίηση Πολιτών – Εθελοντισμός
Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή κυρίως όμως τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.
Ο Εθελοντισμός θεωρείται χρήσιμος για την επίλυση κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών, και ανθρωπιστικών ζητημάτων και είναι η ατομική συνεισφορά που δεν σχετίζεται με κέρδος, αμοιβή ή καριέρα, αλλά στοχεύει στην ευημερία των συνανθρώπων ή του συνόλου της κοινωνίας.
Δημιουργούμε ένα κοινωνικό σύστημα βασισμένο στην εθελοντική εργασία, με εθελοντές πολίτες, με πρωτεργάτες τους άνεργους, που κινητοποιούνται για να βοηθήσουν τις δημοτικές υπηρεσίες στο έργο τους. Οι γιατροί εργάζονται ως εθελοντές στα ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, ενώ εταιρίες ενισχύουν τις εθελοντικές δράσεις ως χορηγοί. Επιπλέον, η πόλη παραχωρεί αναξιοποίητες γεωργικές εκτάσεις στους πολίτες για την παραγωγή τροφίμων.
Οι ενεργοί πολίτες και οι φορείς στους οποίους συμμετέχουν, αποτελούν βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι τις πόλης και με την εμπειρία τους στον τομέα που δραστηριοποιούνται μπορούν να προτείνουν αλλά και να διεκδικήσουν. Στόχος ενός εθελοντή είναι η βελτίωση των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και άλλων θεμελιωδών αναγκών μίας κοινωνίας.
Ο Δήμος οφείλει να τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη του, να απαντά στα θέματα που τους απασχολούν, να συνεργάζεται ουσιαστικά μαζί τους, να τους υποστηρίζει στις δραστηριότητές τους με στόχο την προώθηση της αυτενέργειας και της ενεργούς συμμετοχής όλο και περισσότερων πολιτών στα κοινά.
Ο δήμος σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί εθελοντικές δράσεις που θα υποστηρίζουν και προωθούν ενέργειες προστασίας του κοινωνικού συνόλου, την ανάπτυξη τις αλληλεγγύης και την ανάδειξη τις σημασίας τις εθελοντικής προσφοράς. Μεριμνά για την πληροφόρηση και διάδοση των αρχών του εθελοντισμού στους δημότες υλοποιώντας δράσεις σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου καθώς και με άλλους φορείς και οργανώσεις. Στηρίζει τη δράση εθελοντικών ομάδων στο Δήμο και σχεδιάζει προγράμματα συντονισμού των δράσεών τους.
Για την συγκρότηση ενός δυνατού δημιουργικού εθελοντικού κινήματος
•Ιδρύουμε Συντονιστικό Όργανο Δημοτικών Εθελοντών (ΣΟΔΕ)ως δομή στήριξης και στρατηγικό κόμβο συνεργασίας, συντονισμού, συνεννόησης, σχεδιασμού και δράσης με όλους τους εθελοντές και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που επιθυμούν να συνεργαστούν με το Δήμο, προς όφελος των κατοίκων του Δήμου.
•Δημιουργούμε Δίκτυο αλληλεγγύης και καθημερινού εθελοντισμού.
•Αξιοποιούμε τους εθελοντές της πολιτιστικής
•Δημιουργούμε «κάρτα δημοτικού εθελοντή»
•Καθιερώνουμε ειδικές δράσεις εθελοντισμού όπως του τουριστικού Εθελοντή - ξεναγού.
•Η ενεργοποίηση των πολιτών και η αύξηση της συμμετοχικής αυτοδιαχειριζόμενης δράσης τους είναι πρωταρχικός στόχος και πυρήνας της προσπάθειάς μας.

Ενδεικτικές Δράσεις:
•Υιοθέτηση πλατειών και παιδικών χαρών από εθελοντές της γειτονιάς σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και εργαζόμενους του Δήμου για φύλαξη και ευπρεπισμό.
•Έλεγχος- καθαριότητα φρεατίων αποχέτευσης ομβρίων.
•Οδική σήμανση.
•Οικολογική σήμανση.
•Φύλαξη και πυροπροστασία δασικών εκτάσεων.
•Πληροφόρηση επισκεπτών κατά τη τουριστική περίοδο, τη λειτουργία του καρναβαλιού, κ.λ.π
•Δημιουργούμε σε κάθε γειτονιά απλό ζεστό πολιτιστικό στέκι, για να γίνει όλη η πόλη μια παρέα. Νέοι, γέροι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ζωγραφίζουν, τραγουδούν, χορεύουν, παίζουν θέατρο και μουσική με την βοήθεια εθελοντών.
•Αξιοποιούμε τις αίθουσες τόσο των πολιτιστικών συλλόγων όσο και των εκκλησιαστικών ενοριακών κέντρων. Το εξειδικευμένο εθελοντικό προσωπικό μπορεί να διδάσκει και να εκλαϊκεύει σύγχρονα τεχνικά θέματα όπως χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και έξυπνου κινητού τηλεφώνου η να μαθαίνει χορό, η να συγκροτεί χορωδίες ηνα ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις, η να κάνει μαθήματα ζωγραφικής, κατασκευής κοσμημάτων κ.λ.π.

 

Νέα Πάτρα

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Μιαούλη 48, Πάτρα, Τ.Κ: 262 22 / Τηλέφωνο: 2610 344 700 και 2610 344 702 / E-mail: ninikolopoulos@gmail.com

© Copyright 2019 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος - Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Πατρέων