Λίστα αντικειμένων
Θέλουμε μια πόλη που στο κέντρο της προσοχής της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να παρέχει διαρκή και ουσιαστική στήριξη στην οικογένεια, στις κοινωνικές ομάδες με ιδιαιτερότητες, στα άτομα της τρίτης ηλικίας, στις γυναίκες και στα παιδιά. Παράλληλα πρέπει να είναι παρούσα και αρωγός στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για να αισθάνονται ασφαλείς.
Υποχρεούται να διεκδικεί περισσότερους πόρους για την ανακούφιση των πολιτών από τα προβλήματά τους και να μπορεί να παρεμβαίνει με ουσιαστικές δράσεις όπως γίνεται και στις άλλες αναπτυγμένες χώρες που εφαρμόζουν αξιόλογες παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων.
Η κοινωνική πολιτική του Δήμου δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά ενδυνάμωση της οργανωμένης κοινωνικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννά η περιθωριοποίηση, η φτώχεια και οι ποικίλοι ρατσισμοί.
Η διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και το γραφείο Διοικητικής βοήθειας Ευπαθών Ομάδων σε συνεργασία με το κέντρο κοινότητας και υπό την καθοδήγηση του αντιδημάρχου Αλληλεγγύης θα είναι καθημερινά κοντά στον πολίτη, το παιδί, την νεολαία, την γυναίκα, την πολύτεκνη οικογένεια, τους ηλικιωμένους, τους ΑμεΑ, τους ρομά, τους εξαρτημένους, τους άστεγους, τους ανέργους.
Στηρίζουμε και όπου απαιτείται βελτιώνουμε όλες τις υπάρχουσες δομές, παροχές και δράσεις που δημιούργησαν και ανέπτυξαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.
•Αξιώνουμε και οργανώνουμε διασύνδεση και αξιοποίηση όλων των κρατικών υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής μέσα από διαδικασίες ενημέρωσης και συνεργασίας, για την παραπομπή δημοτών με κοινωνικά αιτήματα στις αντίστοιχες υπηρεσίες στις περιπτώσεις που η κοινωνική υποδομή του Δήμου δεν είναι επαρκής ή είναι ανύπαρκτη.
Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης, στήριξης, και προσφοράς με ελπίδα, αγάπη και σεβασμό.
•Θα δημιουργήσουμε σε συνεργασία με την εκκλησία Συντονιστικό Όργανο ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης (ΣΟΟΚΑ) ως δομή στήριξης με τα μέσα που διαθέτει ο δήμος υλικά και έμψυχα και στρατηγικό κόμβο συνεργασίας, συντονισμού, συνεννόησης, σχεδιασμού και κοινής στοχευμένης δράσης με όλες τις ομάδες κοινωνικής αλληλεγγύης, που επιθυμούν να συνεργαστούν με το Δήμο, προς όφελος των κατοίκων του Δήμου.
•Πρώτο έργο του ΣΟΟΚΑ θα είναι η δημιουργία μητρώου κοινής καταγραφής των ωφελουμένων από τα προγράμματα του δήμου, της εκκλησίας και όλων των ανεξάρτητων ομάδων. Έτσι θα εξαλειφθούν φαινόμενα μεθοδευμένης πολλαπλής εκμετάλλευσης των παροχών και θα υπάρξει δίκαια κατανομή σε όλους όσους την έχουν ανάγκη. Θα καταστεί εφικτή η συστηματική παρακολούθηση αυτών που το έχουν ανάγκη από κοινωνικούς λειτουργούς.
•Δεύτερο έργο του ΣΟΟΚΑ θα είναι η Ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και δημιουργία χορήγηση «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» που θα αφορά όλους τους καταγεγραμμένους στο μητρώο για κοινή οργανωμένη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση αναγκών συμπολιτών μας σε ένδεια. Η Κάρτα Αλληλεγγύης θα καλύπτει σίτιση, απ’ ευθείας από τα καταστήματα τροφίμων αλλά και ένδυση, σχολικά είδη, παιδικά παιχνίδια, οικιακό εξοπλισμό, φαρμακευτική περίθαλψη από τις δομές του δήμου και των συνεργαζόμενων ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης. Η κάρτα θα εκδίδεται με συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια και διαβαθμισμένες καλύψεις, θα ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα και θα χρησιμοποιείται για την άμεση ένταξη σε δημοτικές παροχές αλληλεγγύης.
•Θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο, με χρηματοδότηση η με χορηγία, να αποκτήσουμε μία κινητή ιατρική μονάδα με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό και μικροβιολογικό εργαστήριο η οποία θα προσφέρει πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα σε συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο και τους εθελοντές του νοσηλευτικού τομέα, στους κατέχοντες την «κάρτα κοινωνικής αλληλεγγύης». Η κινητή μονάδα θα περιφέρεται στις μεγάλες κοινότητες του δήμου με προγραμματισμένες επισκέψεις. Η ίδια μονάδα θα καλύπτει και τον μαθητικό εμβολιασμό σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
•Με τον ίδιο ως άνω τρόπο θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε μια Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα που θα επισκέπτεται τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας και θα εξετάζει τους μαθητές και θα δίνει οδηγίες για πρόληψη. Παράλληλα θα καλύπτει και επείγοντα περιστατικά των χρηστών «κάρτας κοινωνικής αλληλεγγύης».
•Στα πλαίσια στήριξης των εθελοντικών οργανώσεων θα ενισχύσουμε κατά προτεραιότητα έμπρακτα το έργο των Εθελοντικών Συλλόγων Αιμοδοσίας και δωρεάς ιστών και οργάνων.
•Μέριμνα από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, κ.ά.), τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και Ομάδες Εθελοντών και με την αρωγή της 6ης ΥΠΕ –αξιοποιώντας τόσο Εθνικά, όσο και Ευρωπαϊκά Προγράμματα – για τη βελτίωση κατά το δυνατόν των συνθηκών διαβίωσης (υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, υγιεινή, καθαριότητα) των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της πόλης μας. Σημαντική θα είναι και η εφαρμογή προληπτικών μέτρων και έγκαιρης παρέμβασης σε ομάδες υψηλού ψυχικού κινδύνου και επικίνδυνων συμπεριφορών (άγχος, κατάθλιψη, ψυχικές διαταραχές, κατάχρηση αλκοόλ, χρήση ουσιών, άνοια κ.λ.π ). Στον τομέα αυτόν θα αναπτύξουμε στενή συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Πάτρας, με τον Κοινωνικό – Κοινοτικό Σταθμό Ψυχικής Υγείας «Γέφυρες Ζωής» του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία -ΣΟΨΥ Πάτρας, 6η ΥΠΕ κ.λ.π. Οι υπηρεσίες του δήμου θα είναι συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας όπως είναι το καφέ γέφυρες, το κοινωνικό κηροπλαστειο φάρος κ.α.
•Αντιμετώπιση της στέγασης απόρων οικογενειών, κακοποιημένων γυναικών και θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας με τη δημιουργία Ξενώνα Προσωρινής Φροντίδας.
•Οργάνωση σε όλες τις κοινότητες, ενημερωτικών προγραμμάτων Πρόληψης, Υγειούς Ζωής και Διατροφής.
•Άμεση αντιμετώπιση, σε συνεργασία με τους τομείς παιδείας και Αθλητισμού, του αυξανόμενου προβλήματος της παχυσαρκίας (και κυρίως της παιδικής παχυσαρκίας).